Tisková zpráva k publikaci Jan Werich Moje oblíbené recepty

30/11/18 11:30 proběhla tisková konference a veřejný křest nové publikace s vzácnými hosty.

V návrhu a realizaci grafického studia Mowshe představila Werichova vila před Vánoci dárek pro všechny milovníky umění a dobrého jídla.

 

Publikaci lze zakoupit ve Werichově vile nebo online zde.

 

Ani kuchařka, ani fotokniha, zkrátka malé vizuální nahlédnutí do života Jana Wericha spojené s jeho převelikou zálibou v lahodných pokrmech. A proč před Vánoci? Právě o Vánocích se u Werichů setkávalo nejvíce přátel a neustále přicházely další a další návštěvy. Kvelb na skladování potravin praskal ve švech a v kuchyni na plotně se pořád něco dobrého vařilo. Minulý prosinec jsme pro vás otevřeli rozšířenou expozici pod názvem „Jak to bylo u Werichů!“ a letos vás necháme ochutnat ve stylu „Co se u Werichů vařilo!“. Publikace, kterou 30. 11. v 11:30 pokřtí ve Werichově vile Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu, je stejně tak neobyčejná, jako její ústřední postava – Jan Werich. Najdete v ní dvacet receptů oblíbených Janových pokrmů, které pro tohoto velkého milovníka dobrého jídla připravovala rodinná přítelkyně a hospodyně paní Eva Tůmová, a to ve spojení s dvaceti unikátními fotografiemi Pavla Váchy, které vznikly převážně ve Werichově vile na Kampě v letech 1968 až 1974.

„Máme ve Werichově vile opravdu velké štěstí, že jsme díky přátelství s Evou Tůmovou a Pavlem Váchou mohli propojit práci a vzpomínky těchto dvou Werichových blízkých přátel a nakouknout pro vás doslova pod Werichovic pokličku.“ říká mluvčí Werichovy vily, Jana Ripplová.

Tisková konference s křestem proběhla za přítomnosti paní Evy Tůmové, rodinné přítelkyně Werichových a pana Pavla Váchy, autora fotografií. Nechyběl ani autor koncepce – studio Mowshe – zastoupené Michalem Gregorini. Limitovaná edice v dárkovém balení, kterou jsme připravili pro opravdové fajnšmekry, obsahuje originální fotografii s podpisem Pavla Váchy, magnetický otvírák a mašlovačku a bude k dispozici exkluzivně pouze ve Werichově vile.

 

Známé osobnosti:

Je to úžasný pocit usednout ke stolu s legendárním Janem Werichem a společně přivonět a ochutnat pokrmy, které miloval.

Nyní je můžete uvařit i vy, přátelé!

                                                            Roman Vaněk, Pražský kulinářský institut

 

Recepty, které byly prověřeny tím nejmlsnějším jazýčkem. Delikatesy, které se vařily v kuchyni velkého bohéma, milovníka dobrého jídla a pití.

                                                            Iveta Fabešová, IF Café

 

Když měl později Jan Werich poměrně přísnou dietu a někdo mu u stolu nabídnul něco nezdravého, paní Zdenička odvětila: „Manžel děkuje. Manžel nebude!! A Jan na to: „Vidíte, já mám na všechno svoje lidi.“ Krásné knihy o jídle miloval!

                                                           Yvetta Simonová

 

Werichova vášeň pro vše chutné a krásné se zhmotnila v tomto jedinečném počinu, který, stejně jako Nadace Jana a Medy Mládkových, nabízí lidskost a umění v různých podobách.

                                                            Jiří Pospíšil

Foto: Pavel Vácha